ПРВО МЈЕСТО БРАНКУ ПЈЕВИЋУ ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

Резултати првог Конкурса за кратку причу часописа „Соко“ Добрун-Вишеград на тему „Крсна слава у мом завичају“

ПРВО МЈЕСТО БРАНКУ ПЈЕВИЋУ ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

Бранко Пјевић из Источног Сарајева побједник је првог конкурса за кратку причу часописа „Соко“ Добрун-Вишеград на тему „Крсна слава у мом завичају“. Њему ће на свечаности Крсне славе Сокола, Светог Василија Острошког, у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, бити уручена повеља и новчана награда у износту од 300 КМ.

Пјевић је на овај конкурс, под шифром „Иван Бурлица“, доставио кратку причу под насловом „Славо моја родитеља мога, славићу те за живота свога“.

Аутор првонаграђене приче је етнолог  и  антрополог из Источног Сарајевоа, рођен је 1959.године, стално запослен у КПЗу  Источној Илиџи.

Бави се од 1980. године прикупљањем, обрадом и презентацијом материјалне културе затематске изложбе. Радове из области етнологије, антропологије, фолклористике,  туризма и екологије објављује  у стручно научним и популарним часописима Републике Српске, БиХ и Србије. Значајан допринос дао је развоју и раду фолклорног и културног  аматеризма у многим културним и туристичко – еколошким манифестацијама.

За причу „Осмех Светог Јована“, пристиглу на Соколов конкурс под шифром „Дан када је Свети Јован долазио комшијиној кући“, аутору Слободану Ристовићу, настањеном у Рогатици, односно Белим Земљама код Ужица, уз повељу припала је и новчана награда од 200 КМ.

Ристовић је истакнути писац и пјесник, рођен 1952. године у Чајетини.

Повеља и новчана награда од 100 КМ, по оцјени жирија Редакције часописа за духовну и културну просвјету „Соко“, припала је Тањи Милутиновић из Београда, која је на овај конкурс доставила причу „Авантура“, под шифром „Поље сунцокрета“.

Ауторка је добитница бројних награда на конкурсима за кратке приче и пјесме.

Прије овог циклуса посвећеног обичајима уз крсну славу, часопис Соко је у предходних 10 година реализовао конкурс за кратке Васкршње приче. Најуспјешније ће ускоро бити објављене у заједничкој збирци, у издању Сокола и Издавачке куће „Дабар“, Митрополије дабробосанске, са сједиштем у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

Славко Хелета