СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЊНА КРСНА СЛАВА

У Добрунској Ријеци код Вишеграда свечано прослављена крсна слава Српско соколско друштва „Соко“ из Добруна код Вишеграда

НАГРАДЕ, ПРИЗНАЊА И ЗАХВАЛНИЦЕ

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна, 12. маја 2017. године, у присуству бројних чланова и гостију,прославило је крсну славу Светог Василија Острошког у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци, недалеко од Вишеграда.

IMG_8079IMG_8076

Након резања славског колача кога је обнавио духовник„Сокола“, архимандрит Јован Гардовић, саопштени су резултати конкурса за кратку причу коју традиционално расписује часопис за духовну и културну просвјету „Соко“ из Добруна.

Најбоља прича Бранка Пјевића из Источног Сарајева

Бранко Пјевић из Источног Сарајева побједник је првог конкурса за кратку причу часописа „Соко“ на тему „Крсна слава у мом завичају“. Њему је уз повељу припала и новчана награда у износту од 300 КМ.

Пјевић је на овај конкурс, под шифром „Иван Бурлица“, доставио кратку причу под насловом „Славо моја родитеља мога, славићу те за живота свога“. Пошто је био спријечен присуствовати додјели награде, његову причу је прочитала Милица Кусмук, новинар Радио Вишеграда.

Аутор првонаграђене приче је етнолог  и  антрополог из Источног Сарајевоа, рођен је 1959. године, стално запослен у КПЗ у  Источној Илиџи.

За причу „Осмех Светог Јована“, пристиглу на Соколов конкурс под шифром „Дан када је Свети Јован долазио комшијиној кући“, аутору Слободану Ристовићу, настањеном у Рогатици, односно Белим Земљама код Ужица, уз повељу припала је и новчана награда од 200 КМ.

Ристовић је истакнути српски писац и пјесник, рођен 1952. године у Чајетини.

Повеља и новчана награда од 100 КМ, по оцјени жирија Редакције часописа за духовну и културну просвјету „Соко“, припала је Тањи Милутиновић из Београда, која је на овај конкурс доставила причу  „Авантура“, под шифром „Поље сунцокрета“.

Ауторка је добитница бројних награда на конкурсима за кратке приче и пјесме.

Прије овог циклуса посвећеног обичајима уз крсну славу, часопис Соко је у предходних 10 година реализовао конкурс за кратке Васкршње приче. Најављено је да ће науспјешније ускоро бити објављене у заједничкој збирци, у издању „Сокола“ и Издавачке куће „Дабар“ Митрополије дабробосанске, са сједиштем у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

Примјер младог пјесника-Ђорђа Вујанића

„Након традиционалног наступа основаца из подручне школе „Вук Караџић“ из Добруна, који су колективни чланови „Соколове“ Драмске секције, Специјално признање добиоје млади аутор, основац из Срезојеваца – села Рудничко -таковскогкраја у Србији,Ђорђе Вујанић, који је почетком 2017. године у издању „Дабра“ и „Сокола“ објавио својIMG_8090у прву збирку пјесама “На раменима предака“, која је за кратко вријеме добила ласкаве оцјене критике и читалаца, рекао је Славко Хелета, предсједник “Сокола“.Ђорђе Вујанић има само 12 година и већ се прикључио озбиљним и талентованим пјесницима Србије. У Народном дому манастира „Светог Николаја“ у Добрунској Ријеци, Ђорђе се представио са три пјесме из збирке „На раменима предака“ и одушевио публику која је присуствовала  слави „Сокола”.Он каже да је инспирацију да напише своју прву пјесму „Србска јабука“ добио гледајући документарни филм „Марш на Дрину“, који говори о јунаштву српске  војске у Првом светском рату.„У мојој књизи се налазе пјесме посвећене вјери, отаџбини и завичају,али и свим оним вриједностима које красе наше претке“, рекао је млади Вујанић, иначе ученик петог разреда Основне школе „ИвоАндрић“ из Прањана.Са свега дванаест година он  сликовито описује српске крајеве, љепоте села и велике историјске догађаје.„Након прве промоције у Српском културном центру у Београду постао је члан Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца“, истакла је позната пјесникиња Љиљана Браловић из Прањана, која је узела учешће у свечаном програму „Соколове“ крсне славе.

Наступ младог Вујанића су још свечанијим учиниле његове сестре Ленка и Милица,које су извођењем српских пјесама са Косова и Метохије и Старе Србије одушевиле присутне. IMG_8086 IMG_8088

nagradjeni ucesnici i sokolasice

Захвалнице дародавцима, секцијама и члановима

На овој свечаности захвалницесу добили општина Вишеград и Зависно предузеће „ХидроелектраненаДрини“ из Вишеграда, који по традицији финансијски подржавају бројне активности осам „Соколових“ секција и око 200 чланова.

Захвалнице су додјељене и спортској секцији „Бамби-Соко“ и  Драмској секцији „Сокола“.

Поводом 10 година од оснивања захвалниве су додјељене и најактивнијим чланицама „Соколове“ секције Кућне радиности:Бранки Чарапић,Марији Бугарин, Драгани Лучић, Вери Огњеновић, Милади Мочевић, Госпави Милутиновић, Свјетлани Шимшић, Илинки Зарић, Мирјани Александровић, Гордани Хелета, Ранки Кузман и Мири Голубовић, те члану „Сокола“ Славенку Бојанићу.

„Свети Василије Острошки све нас је зближио и окупио и ако многи покушавају да нас подијеле. Сви треба да се угледамо на живот Светог Василија који је много пропатио, али је увијек ишао за Богом. Зато и наш народ, слиједећи примјер Светог Василија Острошког, налази излаз и опстаје“, рекао је архимандрит Јован Гардовић у краткој бесједи на крсној слави „Сокола“, Светом Василију Острушком.

Јована Боровчанин/Мира Андрић