O Нама

Прво гимнастичко друштво „Српски Соко“ у Вишеграду је формирано 1908. године, које је између два свјетска рата било највећа и најмасовнија организација у граду на Дрини и Рзану.Соколско друштво у Вишеграду након Првог свјетског рата прераста у Омладинско гимнастичко друштво „Соко“, а од 1929. године дјелује као Југословенски “Соко“,  у склопу Ужичке соколске жупе.Друштво је своју активност развијало кроз више секција, а најмасовнија је била гимнастичка. Приређиване су разне гимнастичке и друге приредбе, а једном годишње организован је јавни гимнастички час, односно слет.

Након вишедеценијског гашења, на подстицај Митрополита дабробосанског Николаја, у манастиру Добрун код Вишеграда 1998. године обновљен је рад Соколског друштва, које је званично регистровано 2004. године.Данас Српско Соколско друштво „Соко“ у оквиру спортске, издавачке, драмске, рецитаторске, грађевинске, хуманитарне и секције кућне радиности  окупља око 250 чланова и представља окосницу културног и спортског живота Вишеграда.

До 2012. године у друштву је једна од најактивнијих била фолклорна секција, из које су израсла два вишеградска КУД-а „Бикавац“ и „Краљ Петар Први Ујединитељ“. Активности фолклорне секције успјешно је координирао покојни Драган Ђокић.

Крајем 2008. године, низом манифестација и свечаном Академијом у манастиру Добрун, обињежен је велики јубилеј, 100 година «Сокола» у Вишеграду.

Настављајући изворну традицију ССД «Соко» Добрун има за циљ његовање духовности, спортског и културног аматеризма, као и традиције и културе свог краја. Кроз бројне програме и активности             ССД «Соко» настоји одржати постојећа и склапати нова пријатељства са сличним друштвима и КУД-овима из ближег окружења ( Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Македонија, Словенија и Хрватска), као и из земаља у којима је Соколски покрет нарочито био и још увијек је развијен ( Чешка, Словачка, Украјина, Грчка, Бугарска…).

ССД Соко» броји око 250 активних чланова, већином младих, који се окупљају и стваралачки дјелују кроз више секција: РЕЦИТАТОРСКА,ДРАМСКА,СПОРТСКА «БАМБИ СОКО»,ИЗДАВАЧКА,ГРАЂЕВИНСКА,ХУМАНИТАРНАи СЕКЦИЈА КУЋНЕ РАДИНОСТИ.

ССД «Соко» је активни чинилац културног и спортског аматеризма у општини Вишеград, предводник је духовне сарадње са манастиром Добрун и Добрунска Ријека, а својим програмима и наступима постало је препознатљиво на ширем регионалном плану, преко значајних наступа чланова и секција широм Републике Српске, посебно у Банском двору у Бања Луци, у Универзитетском центру у Источном Сарајеву, Богословском факултету у Фочи, затим на Коларчевом народном универзитету у Београду, те у више земаља Европе.

ССД «Соко» је стални пратилац и учесник бројних духовних и културних садржаја, приредби и манифестација у склопу манастира Добрун, културне манифестације „Вишеградска стаза“, као и у бројним храмовима и манастирима Епархије дабробосанске.

ССД «Соко» је од 2003. године оснивач и организатор Међународног Сабора фолклора, који су 2012. године преузели КУД-ови «Бикавац» и Краљ Петар Први Ујединитељ».

Издавачка секција у склопу Издавачке куће «Дабар» Митрополије дабробоснске издаје увелико афирмисани часопис за културну и духовну просвјету «Соко», који се чита у свим Српским крајевима. Између осталог часопиос «Соко» његује престижне интервјуе са најистакнутијим личностима Српске културе, умјетности, духовности и бизниса, попут Матије Бећковића, Владимира Тришића, Моме Капора, Радомира Антића, Емира Кустурице, Др Нелета Карајлића, Митрополита Николаја и Јована, Владике Григорија и других.

Регистрација

ССД «Соко» је регистровано код Основног Суда Споколац Рјешењем број: РУ-35/05 од 06. октобра 2003. године.

ССД «Соко» је уписано у јединствени регистар удружења

под редним бројем:

Ф-1-1991/05

          ЈИБ 4402145180002

Статистички број:

         83, шифра: 91330

Жиро рачун број:

        562-006-00000028-20

НЛБ-Развојна банка

Српско соколско друштво „Соко“ Добрун-Вишеград, као непрофитна и невладина организација ради на афирмацији наше богате културне традиције и баштине нашег народа, како на подручју општине Вишеград и Митрополије дабробосанске, тако и околних општина Сарајевско-Романијског, Горњедринског и Златиборског подручја.

Као резултат таквог рада кроз бројне секције примјетна је препознатљивост Вишеграда као средине која је од других градова далеко отишла у промоцији наше културне баштине.

ССД „Соко“ окупља велики број младих људи који настоје да се афирмишу у области културе, његовања традиције, драмског аматеризма и спорта у разним градовима и државама, учешћем на бројним манифестацијама и фестивалима, у чему постижу запажене успјехе, остављајући дубок траг својим наступима и предастављањем нашег краја.

Квалитет рада и активности и наших програма огледа се и у томе што „Соко“ окупља младе људе са цијелог подручја општине Вишеград, без обзира на удаљеност мјеста становања, што потврђује наше исправно опредјељење да са још већим ентузијазмом друштво остварује постављене циљеве.

Неки од тих циљева и приоритета у раду су активно укључивање предшколске и школске дјеце и школске омладине, посебно у склопу спортске секције „Бамби-Соко“ и Драмске секције, у једну здраву средину која поштује захтјеве и интересе сваког појединца. Један од важних циљева је и тај да све наше младе чланове, а и све друге заинтересоване, одгајамо у духу наше богате православне традиције, у којој се поштују све врлине и квалитети појединаца, који свој рад и активности у Соколу могу остваривати.

Увјерени смо да наш досадашњи рад, као и амбициозни планови за будућност, најдиректније доприносе „отимању“ наших најмлађих, најперспективнијег дијела нашег друштва, од опасности које са собом носе разни пороци и искушења која се намећу пред младим људима.

Да би се све од наших бројних планова успјешно остваривало заслужно је руководство „Сокола“ и његових секција, а посебно духовник ове организације архимандрит Јован Гардовић, игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци.