ПРЕНЕСЕНО СА ПОРТАЛА ДРУШТВА СРПСКИХ ДОМАЋИНА

СВЕЧАНА ДСД ОО Горњи Милановац на слави Соколског друштва СОКО Добрун- Вишеград

На позив Српског соколског друштва СОКО Добрун – Вишеград, Друштво српских домаћина Општински одбор Горњи Милановац посетио је Манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, где је узео учешће у прослави Светог Василија Острошког Чудотворца, иначе славе ССД СОКО Добрун – Вишеград.

Деветочлану делегацију Друштва српских домаћина из Горњег Милановца чинили су председница Љиљана Браловић, потпредседник Драган Васић и секретарМирослав Вујанић, затимпесник и члан ДСД Радош Марковић, ДраганаСтолица, као и подмладак удружења на челу са најмлађим домаћином Ђорђем Вујанићем.

Разлога за одлазак у ДобрунскуРијеку и Манастир Светог Николаја било је више. Наиме,у овом манстиру је седиште Издавач кекуће ДАБАР Митрополије дабробосанске, која је, заједно са ССД СОКО, издавач прве збирке песама Ђорђа Вујанића „На раменима предака“. Овом приликом Ђорђу Вујанићу је уручено посебно признање  Српског соколског друштва за оригиналну прву збирку песама у издању ССД СОКО и ИК ДАБАР. Поред Ђорђа, све присутне је поздравила и својим стиховима о радостила председница  ДСД Општинског одбора Горњи Милановац Љиљана Браловић. 

Након свечаног дела, делагација Друштва српских домаћина је остала у срдачном разговору са архимандритом Јованом (Гардовићем), игуманом ове свете обитељи и духовником Соколскогдруштва и СлавкомХелетом, председником ССД СОКО Добрун – Вишеград. Представници нашег удружења су укратко у познали домаћине са главним циљевима нашег друштва,као што су старање о породици, очување традиције и подршка развоју села, али и са одређеним активностима које Друштво српских домаћина подузима с циљем како би подстакли опстанак, обнову и развојсела.Како цео крај и села у широј околини манастирског комплекса проживљавају исту драму као и сеоска подручја у Србији, ово је иницирало потребу за зближавањем и сарадњом по овим питањима.

Поред овога,иницирана је идеја о заједничкој сарадњи у ширем смислу, а пре свега у раду са децом и омладином, све са циљем зближавања и саборног деловања нашег народа са обе стране Дрине.

На крај уједо говорено да се у зврати посета нашем друштву од стране Соколског друштва, као и да се покрене инцијатива за потписивањем еморандума о сарадњи два удружења. Све општи је закључак да посете и свечане сусрете поводом прослављања одређених празника треба искористити и радно како би се разменила искуства и мишљења, те тако добила јаснијаслика о заједничким интересима и саборним начинима деловања на добро роду нашем.