ПРИЧЕ ИЗ НЕБЕСКЕ СКРИВНИЦЕ

Нова књига Невенке Пјевач у издању ИК „Дабар“ и ССД „Соко“

 

ПРИЧЕ ИЗ НЕБЕСКЕ СКРИВНИЦЕ

Невенка Пјевач, доктор географских и магистар богословских наука, иначе вјероучитељ у основној школи „Јован Стерија Поповић“ у Новом Београду и при храму Светог Великомученика Георгија, у издању ИК „Дабар“ и ССД „Соко“,објавила је своју нову књигу – збирку кратких и занимљивих прича под насловом „Приче из Небеске скривнице“.

По ријечима ауторке идеју за збирку кратких прича добила је након што је њена кратка прича „Дата реч“ 2012. године побједила на конкурсу за кратку Васкршњу причу часописа за духовну и културну просвјету „Соко“ Добрун-Вишеград.

„Различитост, али и истовремено сродност 26 прича које се налазе између ове две корице, личе на текстуалне преграде које носе другачије наслове, али су тематски усаглашене и као да се подразумевају: једна за другом се танано нижу“, написао је у рецензији за ову књигу протојереј ставрофор Драгомир Сандо.

Приче Невенке Пјевач, професор Блада Ђурковић из Сомбора, оцјењује оригиналним књижевним стваралаштвом које је изнедрило једно време.

„Писање Невенке Пјевач је културни изазов за сваког читаоца и историографско врело које познате ствари открива на нови начин и чини да је наш књижевни живот и данас свеж“, нагласио је професор Ђурковић у својој рецензији за ову књигу.

Ауторка подсјећа да је грађу за ове животне и поучне приче прикупљала у разним приликама: док је ишла на посао, чекала аутобур или једноставно стајала замишљена над неким својим проблемима.

„Људи би ми се просто поверавали. Носила сам тај тежак Крст, често и плакала. И када нисам могла у срце да примим такве тешке животне ситуације, ја би их записивала, од чега су настале и неке од ових прича“, истиче Невенка Пјевач.

Она је поред двије књиге до сада објавила један уџбеник и бројне стручне радове, те шест књига из области теологије и три дјечије књиге. Уредник је дјечијег часописа „Благодарник“ и члан редакцијског савјета дјечијег листа „Светосавско звонце“, а из љаубави према појању води дјечији црквени хор „Ђурђевак“.

Кгигу „Приче из небевске скривнице“ штампао је „Графичар“ из Ужица.

Славко Хелета