У Андрићграду одржана пројекција филма “Соко међу нама”

ЗЛАТНИ ОРДЕН МИТРОПОЛИТУ ДАБРО-БОСАНСКОМ ГОСПОДИНУ ХРИЗОСТОМУ

У Андрићграду у Вишеграду одржана је премијерна пројекција филма о раду Српског соколског друштва СОКО – “Соко међу нама”  аутора Драгана Радовића, уредника странице „Заборављени коријени“. Пројекција је одржана у великој сали биоскопа „Доли Бел“ .

Поново смо имали прилику да се сусретнемо са старим соколарима вишеградског краја, као и омладином и дјецом која чине Соколско друштво. Што су започели дједови, продужили су синови, а наставили унуци.

Било је емоција јер су се многи соколари послије пар година расути по свијету поново сусрели.

У склопу представљања филма Радовић је рекао да је рад на овом филму о Соколском друштву затјевао велики труд и доста времена, истакавши: “Част ми је што сам радио овај документарни филм, јер сам радећи доживљавао велико надахнуће и мотивацију да повежем све активности Соколског друштва у једну причу. Мало људи зна да су некада постојала соколска друштва и колики је био њихов значај. Из тог разлога сам се одлучио да снимим овај филм. Најтеже током снимања било је спојити дијаметрално различите приче, у једном моменту причамо о страдању нашег народа у Старом Броду а у другом причамо о раду соколових секција“ истакао је Радовић.

Председник  ССД „Соко“ Мирослав Вуковић у уводном обраћању захвалио се Митрополиту Хризостому и службеницима Митрополије који подржавају рад нашег друштва, као и свештенству и монаштву вишеградског краја на њиховом активном учествовању у раду Сокола.

Након пројекције филма, пригодну бесједу одржао је професор доктор Владислав Топаловић, декан Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи који је рекао да је суштина соколских друштава била идеја о пандану пангерманизму који се у исто вријеме појавио. „Историјски гледано то је био културни покрет за еманципацију Словена у Аустро-угарској. Временом је тај покрет добио једну нову димензију и прерастао у својеврстан облик заједништва односно окупљања омладине“, рекао је Топаловић.

На академији  су уручени ордени за несебичан рад и подршку раду соколског друштва. Златни орден Соколског друштва додијељен Митрополиту Дабробосанском Хризостому, а у његово име примио га је архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор Александар Топаловић који се у име Митрополита захвалио на овом одликовању и пренио благослов и поздраве Његовог високопреосвештенства Митрополита Хризостома, истакавши да господин Митрополит прати рад свих удружења при нашој митрополији, подржава све активности млађе популације која је уједно наша будућност. Такође, сребрни орден уручен је режисеру филма Драгану Радовићу који се захвалио и рекао да му је велико задовољство радити на пројектима оваквог профила који чувају од заборава све оно што ентузијасти стварају.  

Српско Соколско друштво Соко основано је 1908. године а свој рад је обновило 2004. под благословом блаженопочившег Митрополита Дабробосанског Николаја. Друштво данас броји преко 200 чланова распоређених у седам секција.

Милица Кусмук