ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ВИШЕГРАД КРОЗ ВИЈЕКОВЕ“ АЛЕКСАНДРА САВИЋА

„Вишеград кроз вијекове“ , нова је осма по реду књига Александра Савића која на енциклопедијски начин прати историју и развој града на Дрини и Рзаву од средине 15-ог до средине 20-ог вијека.

Промоција ове књиге одржана је синоћ у амфитетару факултета у Андрићграду у организацији ССД „Соко“ и Издавачке куће „Дабар“ из Добруна.

Присутнима се на почетку промоције обрати архимандрит, игуман манастриа Светог оца Николаја, отац Јован Гардовић који је дао свој благослов и истакао значај једног оваковог дјела за Вишеград и његове грађане.

Представљајући публици књигу уредник овог издања, новинар Славко Хелета рекао је да је велика храборст усудити се истраживати историју Вишеграда поред свега онога што је урадио нобеловац Иво Андрић.

„Савићу је пишући ову књигу  пошло за руком нешто што није ни самом Андрићу, а то је да је имао проступ приватним архивама и архивама институтција. Доста докумената на које је наишао нису потписнаи, немају познатог аутора али то никако не умањује њихову вриједност“ рекао је Хелета.

Рецензет књиге „Вишеград кроз вијекове“ професор Дивна Васић у свом предавању упознала је присутне са занимљивим чињеницама вишеградске историје који су наведени у овом дјелу.

„Ово историјско дјело плод је дугогодишњег истраживања и сакупљања података и фотографија Александра Савића. Жеља и намјера аутора била је да обједини и објави све податке до којих је дошао, а уједно и да искаже значај културно-историјског наслијеђа, природних љепота и богатсва овог краја.једноставно речено ова књига је прича о Вишеграду између прошлости и садашњости“ навела је Васићева.

Аутор ове књиге Александар Савић истакао је да је ово дјело својеврсна историјска читанка у коју је како каже  унио податке које је пронашао а који су њему били важни па тако сматра и да су нашим суграђанима.

„ У књизи „Вишеград кроз вијекове“ међу бројним подацима налази се и факсимил продаје куће у којој је дјетињство провео Иво Андрић. Такође пронашао сам и факсимил доајена вишеградског новинарства Љубомира Мутапчића са одржавања прве сједнице организационог одбора манифестације „Вишеградска стаза“  додао је Савић.

Књига „Вишеград кроз вијекове“ обилује историјским подацима од турског освајања Вишеграда, преко окупације од стране Аустро-угарске. Обрађује период Првог свјетског рата и Краљевине Југославије, као и период Другог свјетског рата и година које су услиједиле након њега.

Милица Кусмук