ПОЧИЊЕ ИКОНОПИСАЊЕ ХРАМА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВИШЕГРАДУ

Припреме за иконописање олтара храма Рођења Пресвете Богородице на Мегданусу у току. Одобрено је одлуком ЕУО-ра Митрополије дабро-босанске да се иконопише олтар и одређена је шема распореда икона. Цијена иконописања по метру квадратном износи 90 еура.

Управа храма овим путем обавјештава за интересоване вјернике који желе да приложе за осликавање икона да се јаве старјешини храма протојереју-ставрофору Александру Топаловићу на телефон 065/934-901, свом надлежном пароху или да прилог уплате у продавници свијећа на Мегдану.

Цијене по композицији или по јединачној икони су следеће:

  1. Причешће апостола – једна страна – 550 еура (приложено)
  2. Причешће апостола – друга страна – 550 еура
  3. Архијереји :
  4. Св. Јован Богослов – 130 еура (приложено)
  5. Св. Василије Велики – 130 еура (приложено)
  6. Св. Григорије Богослов – 130 еура
  7. Св. Атанасије Велики – 130 еура (приложено)
  8. Св.Сава 130еура (приложено)
  9. Св.Николај Велимировић – 130 еура (приложено)
  10. Св.Никола – 160 еура (приложено)
  11. Св.Игњатије Богоносац -160 еура(приложено)
  12. Часна трпеза са даровима и серафимима – 330 еура (приложено)
  13. Пророци:
  14. Пророк Давид – 130 еура
  15. Пророк Исаија – 130 еура
  16. Ђакони:
  17. Архиђакон Стефан – 130 еура (приложено)
  18. Ђакон Авакум – 130 еура (приложено)

Прилог за иконопис  „Ширшаја с Небес“ (Пресвета Богородица) у вриједности од 1.000еура је већ остварен.Могуће је прилагати новац појединачно за иконе са горњег списка, породично (нпр. Једна породица или шира породица приложи једну икону) или приложити новац за преосталу исплату укупних радова. Сви приложници биће уписани у љетопис храма. Такође,имена великих приложника исписаће се у олтару на предвиђеном мјесту. Прилози се могу уплаћивати и у договореним ратама за појединачне иконе.

      Драга браћо и сестре, храм на Мегдану је стар више од 130 година. Из средстава овог храма грађени су и обнављани многи околни храмови кроз скорију историју. Дошло је вријеме да се и овај, други по старини, храм уреди и обнови. Свјесни смо чињенице да је економска ситуације веома тешка и да се у нашем граду смањује број житеља, али се уздамо у помоћ Божију и Пресвете Богородице да ће мо за једнички успјети одвојити средства за планиране радове. У прошлој години уз помоћ наших вјерника вишеграђана који живе у Штајеру (Аустрија) успјели смо замјенити степениште и ограду балкона у храму, те поставити изолацију и дрвене панеле на зидове храма. Својим средствима смо увели гријање у олтар и замјенили стари под. Сада настављамо даље са циљем да ову нашу светињу обновимо и украсимо на понос свих парохијана вишеградских парохија. У томе ћемо успјети ако будемо сложно радили уз помоћ Пресвете Богородице наше заштитнице. Позивамо вас да по својим могућностима приложите средства за иконописање и молимо Господа и Пресвету Богородицу да благослове вашу трудољубивост.

УПРАВА ХРАМА