У Вардишту одржан протестни скуп за очување ријека

 

 

Више стотина грађана протестовало је у недељу, 1. Марта 2020. године,  у Вардишту код Вишеграда против изградње мини-хидроелектране Рзав.

Домаћин скупа Војкан Крстић исказао је неслагање са изградњом мини-хидроелектране Рзав и упутио молбу надлежним институцијама да овај случај буде преиспитан, да се одговорни јавно казне, те укине одлука о изградњи, која користи само богаћењу појединаца.

Крстић, познат као хуманитарац, рекао је да је данас у Вардишту из личних разлога, јер је то село његове мајке, баке, прабаке, те да и он својој ђеци жели да пружи исту шансу, да имају своје село.

Мјештанин Вардишта Чедо Јовичић рекао је да је на протест дошао да одбрани срце и душу овог краја, као и Милан Грујевић, који је навео да су бране штетне за здравље и народ и да треба преиспитати ову изградњу.

Након протестног скупа, присутни су мирном шетњом у колони заједно прошетали до Манастира Вардиште гђе служен молебан.

Организатори скупа су управа парохије Вардишке и регионални хуманитарац Војкан Крстић.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о покретању поступка дођеле концесије за изградњу двије мале хидроелектране у Вишеграду, а процијењена вриједност инвестиција је око 3,12 милиона КМ.

Планирана је изградња мале хидроелектране Црни Рзав чија је процијењена вриједност постројења око 1,66 милиона КМ, док је вриједност мини-хидроцентрале Бијели Рзав око 1,46 милиона КМ.

Иницијативу за дођелу концесија за изградњу ове двије мале хидроелектране доставило је привредно друштво „ВГ екоенергија“ из Вишеграда.

СРНА/Јована Боровчанин