СРБИЈА ОБНАВЉА СПОМЕНИК СРПСКИМ ЈУНАЦИМА

Завршни радови на обнови и ревитализацији спомен капеле у Вардишту 

СРБИЈА ОБНАВЉА СПОМЕНИК СРПСКИМ ЈУНАЦИМА

Грађевинско предузеће „Петковић“ Ново Горажде приводи крају обимне радове  на обнови и ревитализацији капеле српским ратницима у Вардишту код Вишегzelenilo i kameni zidovi рада. Комплетне радове, чија прва фаза је почела средином  2016. године, у износу од 90.000 евра финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања владе Србије, а предходиле су им добровољне акције Грађевинске секције Српског соколског друштва „Соко“ Добрун-Вишеград током 2015. године.

 Градилиште око капеле посјетила је делегација „Сокола“, коју су предводили архимандрит Јован Гардовић, духовник sokolasi obisli radoveовог друштва и предсједник одбора за обнову овог здања, Славко Хелета, предсједник „Сокола“ и Александар Савић, уредник у Соколовој издавачкој секцији. Они су се увјерили да се радови изводе изузетно квалитетно, под стручним надзором Мирјане Славковић, археолога из Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

-Ово ће, без сумње, ускоро бити истинско сабиралиште бројних људи који поштују жртвовање српских младића током Првог свјетског рата на овом подручју. Уосталом, и у фази обнове имали смо бројне делегације које су жељеле да се поклоне сјенима наших јунака, нагласио је Гардовић,

Он кkapijaаже да ће након реконструкције овај објекат коначно добити важност која му припада.

„Обновљени и уређени комплекс ће бити отворен за све оне који желе да се помоле за покој душа погинулих српских бораца као и за бројне туристе“, истакао је архимандрит Гардовић, додавши да се у прву недељу послије Видовдана у капели планира помен Парастос, а свечано отварање обновљеног комплекса  на јесен.

Археолог Мирјана Славковић каже да су у завршној фази вањска уређења. Она очекују да се ријеши и прикључак воде и подсјећа да ће бити потребно урадити окретиште и мањи паркинг за возила.

Славко Хелета је подсјетио да су се у ову акцију, поред немјерљиве донације Владе Србије, укључиле и бројне домаће фирме, прије свих вишеградске радне јединице „Романијапутеви“ и „Електродистриббуције“, асфалтирањем приступног пута и прикључењем електричне енергије, те општина Вишеград.

По ријечnovi sjaj kapele vardisteима Александра Савића биће ово још једно значајно мјесто на подручју Вишеграда које ће окупљати људе, посебно најмлађе.

-Остаје да се уз гранични прелаз у Вардишту уреди паркинг за аутобусе и возила, те нови пружни прелаз са стране Републике Српске, истиче Савић.

Наредних дана овдје стижу и представници Конзулата Србије из Бања Луке, као и  Драган Поповић, Државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Владе Србије, чији је допринос обнови капеле немјерљив.

Спомен капелу у Вардишту подигли су 1931. године брачни пар Јосnova plocaип и Стана Матковић из Београда, а у њој су са другим српским борцима сахрањени и њихови синови Богољуб и Велизар.

У Првом светском рату, између 1914. и 1915.  године на подручју Вишеграда и околних села, па даље у Србији до Кремана погинуо је велики број српских војника чије су кости и лешеви били разасути по обалама ријеке Дрине, на планини Панос, по селима око Вардишта, Добруна, Велетова, Мокре Горе…

Преживјели српски јунаци, у знак захвалности својим саборцима за њихову пожртвованост, испунили су своју војничку, али прије свега хуману дужност и кости својих 440 другова сакупили и сахранили у спомен костурници у Вардишту.

На споменику се налази и плоча са само 78 имена војника чији су остаци идентификовани.

Издавачка секција ССД „Соко“