СКЛАДНО НИЗАНЕ ДУХОВНЕ ПЈЕСМЕ И ПРИЧЕ

Друга књига Здравка Кнежића у издању Дабра и Сокола

СКЛАДНО НИЗАНЕ ДУХОВНЕ ПЈЕСМЕ И ПРИЧЕ

Издавачка кућа „Дабар“ Митрополије дабробосанске из Добрунске Ријеке код Вишеграда и Српско соколско друштво „Соко“ Добрун-Вишеград објавили су другу збирку хришћанске духовне поезије и прозе, чији је аутор Здравко Кнежић.

У рецензији за ову књигу монах Гаврило Ђурић истиче да ова Кнежићева збирка није из реда честих појава, јер је у њој аутор складно низао и приче и пјесме у паровима.

„Свака тема којом се бави сагледана је прозно, а онда и поетски, тако да ону димензију коју нема приповједање даје пјесма и обрнуто, што је диван примјер лирског заодјенутог у прозно“, наглашава монах Гаврило, додајући да су појаве које Кнежић описује из стварног живота, које нас воде до радости, али и до разочарења.

Монах Гаврило објашњава да Кнежић спретно и лагано прилази ликовима о којима говори у овој збирци.

„Он не врши насиље ни над ликовима ни над стварима, описујући их стварно и непристрасно, истиче монах Гаврило“, поручујући да, ако неко тражичистоту, чедност и безазленост из дјетињства – нека чита, ако тражи утјеху и путоказ или братски савјет – нека чита, ако тражи икону Божију у себи да би је очистио – нека чита, јер конци свега поменутог вјешто су уплетени у слова прича и пјесама Здравка Кнежића, уз присуство и печат Онога који је Истина, Пут и Живот.

„Ово су приче о истини“, објашњава аутор у предговору књиге, додајући да су неке препричани догађаји, а друге засноване на причи о догађајима, а треће „искрвариле“ из срца.

Здравко Кнежић рођен је у Сарајеву 1978. године, одакне након рата долази у Вишеград, гдје проводи добар дио младости, стичући породицу и образовање. Данас ђиви и ствара у Старој Пазови, а у слободно вријеме пише хришћанску духовну поезију и прозу.

Своју прву збирку хришћанске духовне поезије, под насловом „Под кулом Вавилонском“, објавио је 2014. године у издању „Дабра“ и „Сокола“, у библиотеци „Прва књига“.

Његову другу књигу „Васкрсла песма“ украшавају бројне фотографије чији су аутори Саша Кнежић, Светлана Новаковић и Младен Томић.

Славко Хелета