„НА РАМЕНИМА ПРЕДАКА“

Соко и Дабар помогли штампање прве књиге  Ђорђа Вујанића, основца из Срезојеваца на обронцима Сувобора, у Србији

„НА РАМЕНИМА ПРЕДАКА“

Српско соколско друштва „Соко“ Добрун код Вишеграда, уз помоћ Издавачке куће „Дабар“, Митрополије дабробосанске, из манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, редовно подржава младе књижевне ствараоце како би објавили своје прве књиге и лакше закорачили у свијет српске књижевности.                                                                                                    

Овај пут скромним финансијским средствима и уз одговарајућу техничку и уређивачку помоћ, за кратко вријеме су монаси из Добрунске Ријеке завршили  припрему и штампање прве збирке пјесама младог и веома талентованог књижевног ствараоца Ђорђа Вујанића, основца из Срезојеваца код рудничко-таковског краја у Србији.

Ђорђе у својим сликовитим пјесмама дочарава њиве, шумарке и шљивике, пише о косцима, потоцима и копачима, о гордим витим јелама, високим боровима и јаким храстовима. Како живи на селу, он пише о најобичнијим предметима који га окружују, дочаравајући у својим стиховима сву благодат живота на селу и живописни спектар боја, које се само на селу могу доживјети.

Како је са родитељима, за кратко вријеме, живио у разним Српским крајевима, логично је да се кроз пјесме дотиче сваког од њих, почевши од Српске Крајине.

По ријечима уредника у Дабру, архимандрита Јована Гардовића, његови стихови су у исто вријеме маштовити, али и стварни,  лагани, разиграни, као да поскакују заједно са њим.

„Кроз цијелу књигу протеже се једна идеја-водиља која се огледа у чињеници да Ђорђе пише ослањајући се на рамена предака нашег великог народа, те својим пјесмама, али и цртежима уз њих, читаоцима поручује како се са тих рамена пружа љепши поглед, са знатно даљим видиком“, истиче Гардовић.

Ђорђе Вујанић је рођен 2005. године у Српском Сарајеву, а као мали живио је на Палама, одакле са родитељима преко Београда долази у Срезојевац. Похађа Основну школу „Иво Андрић“ у Прањанима, одјељење Брезна. Његове пјесме награђиване су на конкурсу Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца, чији је одскора члан, а објављиване су у дјечијем часопису „Звонце“ и часопису „Дабар“.

Прва књига Ђорђа Вујанића промовисана је на Светог Саву ове године, на традиционалној школској приредби у Прањанима.

Славко Хелета