КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У СПОМЕН УЧИОНИЦИ ИВА АНДРИЋА

УЗ АНДРИЋЕВ И ПРОСВЈЕТИН ЈУБИЛЕЈ

Вишеград – У Спомен учионици нобеловца и књижевника Ива Андрића у Вишеграду су књижевном вечери обиљежена два значајна јубилеја, 125 годинаод Андрићевог рођења и 115 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Након пројекције документарног филма посвећеног 40-годишњици културне манифестације “Вишеградска стаза“, о непролазном књижевном стваралаштву нашег нобеловца бесједила је професор српског језика и књижевности Дивна Васић.

Она је подсјетила на нераскидиву нит која повезује великог писца са Вишеградом, у коме је  стекао основно образовање, те  на сталну везу са градом и људима своје младости, који су га инспирисали за писање најзначајнијих књижевних дјела.

Новинар Милица Кусмук је говорила о просвјетној и културној мисији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, које је основано далеке 1902. године, а предсједник Друштва библиотекара Републике Српске, Стојка Мијатовић, је подсјетила на јубилеј, 20 година од оснивања овог Друштва. 

Своје стихове говорили су вишеградски пјесници, чланови Друштва љубитеља писане ријечи „Мост“ из Вишеграда.

Организатори књижевне вечери били су СПКД „Просвјета“, Народна библиотека „ИвоАндрић“, Дом културе и Друштво љубитеља  писане ријечи „Мост“ из Вишеграда.

Славко Хелета