Отворена „Вишеградска кућа“

 

 

У Вишеграду је данас, у склопу ново формиране Пољопривредне задруге “Вишеград”,  отворена „Вишеградска кућа“, у којој ће пољопривредни и други мали произвођачи моћи да представе и продају своје производе.

Уз директора задруге “Вишеград”, БојанаЧабака, „Вишеградску кућу“ су, у присуству бројних гостију, пресјецањем врпце свечано отворили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и директор Аграрног фонда градаТребиња, Веселин Дутина.

Начелник Ђуревић је нагласио да је овај објекат направљен по узоруна „Херцеговачку кућу“ из Требиња.

„Ово је још један облик подршке нашој Пољопривредној задрузи и пољопривредној производњи људи који живе на селу, али и оних који живе у Вишеграду и имају своје разноврсне производе“, рекао је Ђуревић.

Он је посебно нагласио да ће у „Вишеградској кући“ посао добити пет радника.

„ На подручју општине Вишеград у посљедње двије године запослили смо више од 100 људи, а преговарамо са још неколико фирмииз Србије како би суграђанима обезбиједили посао“, истакасо јеЂуревић.

Веселин Дутина је навео да је отварањем „Херцеговачке куће“, прије двије године у Требињу, произвођачима омогућен лакши пут до купаца и сигурнмији пласман на тржишту.

Он је подсјетио да данас у „Херцеговачкој кући“ има више од 90 коопераната и преко 500 артикала.

„У сарадњи са Пољопривредном задругом и општином Вишеград пласираћемо један број производа требињских произвођача на вишеградско тржиште, теза “Херцеговачку кућу” преузети производе из Вишеграда, најавио је Дутина.

У понуди и рукотворине Соколових ткаља

Међу бројним произвођачима који су попунили полице са времено опремљен огобјекта “Вишеградса кекуће”, који се налази на претижној локацији у улици Краља Педтра Првог”, су и оригиналне рукотворине чланица Соколове секције “Кућне радиности”.

“Наше чланице су понудиле мањи број својих ручно тканих, плетених и везених радова. Даљи пласман зависиће од потражње купаца, међу којима се очекују и туристи, који су све бројнији у Вишеграду, истакла је Бранка Чарапић, предсједница Соколове секције Кућне радиности.

Она је за крај августа или почетак септембра најавила први Сајам рукотворина, на коме ће поред чланица ове Соколове секције учествовати и домаћице из Вишеграда, те штићенице Дома за инвалидна лицана Околиштима.

СлавкоХелета 31 мај 2019. године