„РУСКО ЧУДО“ И „СВЕТИ ЗАШТИТНИЦИ РУСКЕ ЗЕМЉЕ“

У Градској галерији у Вишеграду отворене двије изложбе

 

ВИШЕГРАД- У Градској галерији у Вишеграду, у присуству великог броја поклоника умјетности, 15. фебруара отворене  су двије изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ које су организоване уз помоћ Српско-руског пријатељства и Амбасаде Србије у БиХ.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак је на отварању рекао да се ради о фото-репродукцијама експоната и поставки које се иначе налазе у Државном музеју Русије у Москви.

„Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ први пут су постављене у БиХ, прво у Фочи а сада и у Вишеграду. На  75 паноа, ове репродукције говоре о богатом духовно-историјском и умјетничком насљеђу Русије, из периода од 12. до 19. вијек“ рекао је Тушевљак.                     

Он је додао да изложба „Руско чудо“ говори о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов, док је поставка „Свети заштитници земље руске“ посвећена иконама пред којима су се током вијекова молили Руси за заштиту отаџбине.

Члан Српско-руског пријатељства „Александар Невски“, Ненад Иконић из Фоче рекао је да ће изложбени експонати након Вишеграда бити приказани и у Гацку.

Изложбу је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је истакао да ће у нареденим данима бити одржан иницијативни састанак са Удружењем Руса из Новог Сада на коме ће бити ријечи о отварању огранка Удружења Српско-руског пријатељства у Вишеграду.

„Општина Вишеград ће и даље наставити да подржава овакве и сличне културне догађаје који се дешавају у нашем граду“ додао је Ђуревић.

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“  вишеграђани имају прилику погледати седам дана у Градској галерији у Вишеграду.

Милица Кусмук