ПОКАЈАЊЕ ЈЕ ПРОМЈЕНА НАЧИНА РАЗМИШЉАЊА

Митрополит дабробосански Господин Хризостом на Богојављење у Вишеграду  служио Свету архијерејску литургију

Вишеград – Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, на Богојављење 19. јануара 2018. године, служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, уз саслужење монаштва и свештенства епархије дабробосанске.

                

Митрополит Хризостом је у пригодној бесједи рекао да се данас испуњава оно што су пророци у Старом завјету наговјештавали, да ће се Бог јавити у тијелу и да ће се јавити Света Тројица – Отац, Син и Дух Свети.

                  

„Свети Јован Крститељ који је вршитељ тајни чуди се и пита Господа, зар ти не треба мене да крстиш, а он му каже остави то сада да испунимо оно што треба да испунимо, а то је тајна Божије доброте. Данас сам Богочовјек, Исус Христос. Долази као слуга, узима гријехе на себе у мноштву народа и крштава се у ријеци“, истакао је митрополит дабробосански.

Према његовим ријечима, Господ је дошао не само да спаси човјека, већ је дошао да спаси цијелу творевину своју која је стењала под теретом сагрешења, јер је била одвојена од Бога.

„То је за нас највећи празник, јер не освећујемо само воду, него и природе вода, а вода је свуда и у нама и око нас“, рекао је митрополит Хризостом.

Он каже да је данас велики празник, када Господ чини и обнавља оно што је човјек својим гријехом био уназадио, а зато Свети Јован Крститељ каже – покајте се, јер је покајање промјена начина размишљања.

„Нека Господ данас дође на нас и освети нас, а на ријеци Дрини да Бог да благослов, како нама, тако цијелом свијету, јер ми смо наслијеђе Божије“, истакао је митрополит дабробосански Хризостом.

Након Свете литургије и освештања богојављенске водице из храма у Андрићграду је кренула литија према вишеградској ћуприји, гдје је одржано такмичење у пливању за Часни крст.

               

      

СРНА/Јована Боровчанин