НOВА КЊИГА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ДАБАР“

 СИНАКСАРИ И БЕСЈЕДЕ

ЗБОРНИК ЦРКВЕНИХ ТЕКСТОВА

 

Вишеград/Добрунска Ријека – Крајем 2017. године Издавачка кућа „Дабар“, Митрополије дабробосанске са сједиштем у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда објавила је још једну значајну духовну књигу под називом „Синаксари и бесједе-Зборник црквених текстова“.

Митрополит Хризостом, између осталих, посебно истиче три бесједе Светог Григорија Богослова, које говоре о Христовом рођењу – Божићу.

-Радује нас чињеница да ће овај Зборник синаксара и изабраних бесједа бити од велике духовне користи свима онима који га буду држали у рукама и читали, јер ће им умногоме бити јаснији, како наши црквени празници, тако исто и значај и узвишеност великог и часног поста и великих празника, наглашава Митрополит дабробосански Господин Хризостом у предговору овом Зборнику.

-Уз благослов његовог високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома објавили смо зборник изабраних бесједа о великим празницима и кратких читања на јутарњим богослужењима у нашим црквама, каже архимандрит Јован Гардовић, уредник у Издавачкој кући „Дабар“, додавши да је приређивач књиге Јеромонах Серафим (Глигић), прелом и коректуру текста урадио је Јерођакон Гаврило (Ђурић), а преводе текстова Мирко Нинић, Ружица и Василиј Левушкин.

-Посебан и изузетан период богослужења у нашој Цркви је период Посног и Цвјетног триода, који почиње са недјељом Митара и фарисеја, а завршава се Недјељом Свих Светих, истиче Митрополит Хризостом и додаје да су као прилог Зборнику објављене изабране бесједе великих светитеља и бесједника, почев од Светог оца Николаја Жичког.

Зборник је штампан у „Графичару“ из Ужица, уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије.

Славко Хелета