КРСНА СЛАВА ССД „СОКО“

ПРОГЛАШЕНЕ НАЈУСПЈЕШНИЈЕ КРАТКЕ ПРИЧЕ

 ВИШЕГРАД- Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна код Вишеграда, 12. маја 2018. године прославило је своју крсну славу Светог Василија Острошког у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци, а чин ломљења славског колача обавио је архимандрит Јован Гардовић уз саслужење монашког братства.

                     

На свечаности су проглашене најбоље кратке приче које су пристигле на трећи Соколов конкурс на тему „Крсна слава у мом завичају“.

Прво место освојио је Лазар Вучићевић из Обреновца за причу под називом „Два ножа, четири колача“. Друго место припало је Бранку Пјевићу из Источног Сарајева за причу „Блаженица“. Пјевић је 2017. године на истом конкурсу имао најбољу прфичу, а треће мјесто припало је Велибору Величковићу из Сјенице који је написао причу „Крсна слава у мом завичају“.

                           

Након што су млади чланови Соколове Драмске секције извели пригодан програм, чланице Кућне радиности армандриту Јовану Гардовићу даривале су властите рукотворине.

Председника Сокола, Славко Хелета рекао је да је слава овог друштва прилика да се сумирају резултати из предходне године те истакао значајне резултате грађевинске секције која дјелује под окриљем „Сокола“.

„Овом приликом морам да подсјетим на улогу грађевинске секције у обнови спомен капеле у Вардишту која је подигнута у знак сјећања на 440 српских војника који су погинули 1915. године у Првом светском рату на овом међуграничном простору Србије и Републике Српске. Наше друштво је 2015. године покренуло акцију на ревитализацији тада запуштене капеле, у шта су се прикључили

предузеће „Романијапутеви“, вишеграске Електродистрибуције и општина Вишеград, а онда је све послове преузела Влада Србије. Потпуно обновљена капела и простор око ње сада су добили потпуно нове садржаје“, истакао је Хелета, и додао да се очекује да ће обновљена спомен костурница бити свечано осјвештана ове године у оквиру Видовданских свечаности.

На обиљежавањеу крсне славе „Сокола“ додјељена су и признања и захванице члановима и пријатељима овог друштва као и општини Вишеград за константну финансијску подршку коју пружа вишеградским соколашима.

Соколско друштво, основано 1908. године, је између два свјетска рата било највећа и најбројнија друштвена организација у Вишеграду које је окупљало више стотина чланова.

„Соко“ данас окупља преко 200 чланова и под његовим окриљем дјелује седам секција из области спорта, културе, информисања, грађевине, Хуманости као и народне традиције и духовности. Најбројнија је спортска секција „Бамби Соко“, која окупља око 100 младих фудбалера.

Милица Кусмук