75 ГОДИНА ОД УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА НАД 6000 СРБА

У ВИШЕГРАДУ И СТАРОМ  БРОДУ УЗ 75 ГОДИНА ОД УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА НАД 6000 СРБА – Изложба и треће допуњено издање књиге „Стари Брод-заборављени злочин“

Српска православна црквена општи Вишеград, уз подршку општина Рогатица, Соколац и Вишеград, 21. и 22. марта организују пригодан молитвени и културно-историјски  програм обиљежавања 75. година од незапамћених усташких злочина, када је у кањону Дрине и  на путу до Милошевића и Старог Брода звјерски уморено око 6000 Срба са Сарајевско-Романијског подручја.

У Градској галерији у Вишеграду, у уторак, 21, марта, са почетком у 19,00 часова биће отворена изложба под називом „Страдање српског народа од Сарајева до СтSTARI BROD 3арог Брода“. Изложбу ће отворити јереј Драган Вукотић, а о њеном значају бесједиће др Душан Басташић, предсједник удружења „Јадовно 1941“.

У наставку ће бити промовисанотреће, допуњено издање књиге „СТАРИ БРОД-заборављени злочин“, која је резултат заједничког пројекта Издавачке куће „Дабар“, Митрополије дабробосанске са сједиштем у Добрунској Ријеци и Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна код Вишеграда.

О књизи, која је допуњена са 90 страница нових свједочења о усташким злочинима на овом подручју, бесједиће уредник Славко Хелета и приређивач Александар Савић.

По ријечима надлежног свештеника, јереја Драгана Вукотића, на младенце, 22. марта у Спомен капели у Старом  Броду у 9,00 часова је Света литургија, а у 12,00 часова Парастос свим пострадалим српским мученицима.

-Након Парастоса бесједиће архимандрит Јован Гардовић, игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, а потом начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, предсједник Борачке организације Републике Српске, генерал Миломир Савчић, те историчар Предраг Остојић, најавио је јереј Вукотић.

Општина Рогатица тог дана организује и поклонички поход у Стари Брод.

Славко Хелета