СЛАВА СРПСКОГ СОКОЛСКОГ ДРУШТВА „СОКО“ ДОБРУН, СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ

 

У манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци обиљежена је крсна слава ССД “Соко“, свети Василије Острошки. У присуству гостију чин лољења славског колача обавили су свештеник Александар Топаловић и игуман манастира, отац Јован Гардовић.

Тим поводом уручене су награде учесницима на конкурсу за кратку васкршњу причу на тему “Црква у мом селу” коју је организовала Издавчка секција соколског друштва.

На конкурас за кратку васкршњу причу који 16. годину за редом расписује ССД „Соко“ пријавио се 21 учесник из РС И Србије. Прво мјесто освојила је Николета Петровић и Бијљине, друго Стамен Миловановић из Ниша, а треће Лазар Вучићевић из Обреновца.

Награде побједницима је уручио председник Сокола Мирослав Вуковић који је том приликом честитао славу свим члановима друштва и истакао да је Соко данас најмасовније друштво у Вишеграду које окупља младе људе и има свој план активности.

Николета Петровић побједник конкурса из Бијељине рекла је да се и ако новинар по први пут окушала у књижевном стваралаштву.

„Покушала сам да направим паралелу некад и сад када је моје село на Озрену у питању. Некад је било доста домаћинстава, дјеце, младих људи. Прво расијање је кренуло осамдесетих година, а потом за вријеме рата расијани су сви по цијелом свијету. То је у ствари прича свих људи који живе на овом простору и једино што можемо да сачувамо је сјећање на кућни праг и огњиште, јер када то немамо не можемо да имамо калем, да генерације које тек стасавају иду корацима својих предака“, рекла је Петровићева.

Лазар Вучићевић из Обреновца каже да му није први пут да учествује на овом конкурсу, већ је побиједио прије осам година а своју љубав према писањеу пренио је и на сина који је ове године освојио седмо мјесто на овом конкурсу.

Српско соколско друштво „Соко“ данас дјелује кроз седам секција и броји око 200 чланова.

Милица Кусмук