ОСВЕШТАН МАНАСТИР СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ

Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства и монаштва СПЦ освештао је манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, након чега је служена и света архијерејска литургија.

Освештању овог храма присуствовали су  вјерници из разних крајева РС И Србије.

Митрополит Хризостом је овом приликом поручио вјерном народу да је ово велики дан за овај крај, вјернике и СПЦ која је добила нови манастир који је духовно огњиште .

 „На овом мјесту људи ће моћи ојачати своју вјеру а тиме ће и српски народ још више ојачати. Управо овај дио епархије се зове Дабар, у средњем вијеку простирао се од пљеваља па до ових овде крајева, и ово је велики дан за сав вјерни народ који овде живи“ поручио је митрополит Хризостом.

Кум овог славља био је Верољуб Стевановић из Крагујевца, који је истакао да никада у животу није био овако почашћен.

„ Добитник сам многих признања, као градоначелник Крагујвца проглашен сам за најбољег у свом послу у том дијелу Србије, али ово је за мене нешто највеће до сада, у сваком смислу не само у духовном. Све је почело 1998. године када сам први пут боравио на овом мјесту, сада је дошло до тога да имамо једну светињу овде а да сам ја почашћен да будем кум њеног освештања. По мени границе између нашег народа у РС И Србији не постоји и ако Бог дан опет ћемо на овоме мјесту да још градимо и правимо. Овај народ који сам овде упознао прије више од 20 година чини ми се да је најбољи српски народ“ рекао је Стевановић.

Митрополит Хризостом је након литургије уручио признања онима који су заслужни за изградњу овог манастира. Захвалнице су добили општина Вишеград, предузеће ХЕ на Дрини, Мирослав Вујанић из Книна те Недељко Кокошар и Горан Лучић из Вишеграда.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће овај град увјек стајати ут светиње српског народа и тако ће остати. „Ово је велико признање за нашу општину које смо сви заједно добили од митрополита и братства манастира и ја им се овом приликом у име свих грађана Вишеграда захваљујем“ рекао је Ђуревић.

Камен темељац за изградњу манастира Светог оца Николаја у Добрунској ријеци постављен је 2004 године. У оквиру манастира дјелују Издавачка кућа Митрополије Дабробосанске „Дабар“ и ССД „Соко“.

Милица Кусмук