Хуманиста Невен Јовановић даривао младе Соколове глумце из Добруна

 

ОДЈЕЋА КАО ПОМЕН НА СТАРОБРОДСКЕ МУЧЕНИЦЕ 

Након егзодуса горажданских Срба за вријеме и послије одбрамбено-отаџбинског рата, Невен Јовановић са породицом живи у Лондону, али не заборавља стари крај.

До сада је више пута са разноврсним поклонима даривао основце из Новог Горажда, а одскора и ђаке подручне основне школе „Вук Караџић“ у Добруну, иначе колективне чланове Драмске секције Српског соколског друштва „Соко“.

-Овај пут ради се о специфичним даровима, одјевним предметима са хекланим апликацијама  које симболизују дјевојачко рухо српских дјевојака, које су ратне 1942. године у Старом Броду, радије изабрале колективни скок у набујалу Дрини, него да доспију у руке усташа, који су с прољећа те ратне године  звјерски уморили 6000 српске нејачи, појаснио је Јовановић, вишеградској јавност познат по пливачком маратону до счпомен комплекса у Староом Броду.

По ријечима предсједника Драмске секције Сокола Мирјане Алаксандровић, доскорашње учитељице која у у пензији активно и ради са младим глумцима из Добруна, мајице и друге одјевне предмете искористиће за нови игроказ који ће бити својеврсни  помен на Старобродске мученице.

-Бојана Подгорица, која је ме је наслиједила као учитељица у Добруну, као већ афирмисани драматург, ће за овај игроказ урадити сценарио и режију, а на текст новинара Славка Хелете.

Соколова Драмска секција је активна од 1998. године, када је уз благослов блаженопочившег Митрополита дабробосанског Николаја обновљен соколски покрет у Вишеграду, који у граду на Дрини и Рзаву датира од давне 1908. године.

Кроз ову секцију прошли су сви ђаци овдашње подручне осно вне школе, а многи од њих, иако средњошколци или студенти, активно учествују у бројним представама, попсебно на традиционалној Светосавској академији у манастиру Добруну.

 

Издавачка секција Сокола