Прослава Васкрса у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци

 

Празник Васкрсења Господњег је, као и увијек, дивна прилика да се окупе породице, пријатељи и кумови. Том приликом сретну се и бабе и ђедови са унучадима и пренесу им поруку радости овог празника. Баш ти стари људи су кроз прошлост сачували православне обичаје, који се у овим крајевима Добрунске Ријеке чувају као предање и по којима су препознатљиви широм свијета.

Васкршњим свечаностима и радостима претходила је Страсна седмица, у којој су се сви спремали за Васкрс доласком на богослужења, која су из тужних молитвених и јеванђељских порука најављивала преокрет из туге у радост, из Великог петка и Распећа у Недјељу Васкрсења и радости.

Васкршњу Литургију у манастирском храму служили су архимандрит Јован (Гардовић) и јерођакон Гаврило (Ђурић). У препуној цркви која је појући Васкршњи тропар учествовала у молитвеном сабора, осликавала се заједница једне велике породице, да би на крају, примивши Свете Тајне, наставили радост у народном дому.

Други дан васкршњег празника, након свете Литургије у организацији ССД “Соко”, одржана је традиционална 13. туцијада, на којој су изложена најљепше нашарана јаја, као и такмичење у најтврђем јајету. Побједник у такмичењу за најтврђе јаје била је Јелена Баранац, а друго мјесто припало је Жарку Стјепићу. За најљепше јаје награђени су Павле Ћосић, Сања Кокошар и Алекса Јасика.

 

У овом Васкршњем садржају учествовало је седамдесетак дјечака и дјевојчица. Организатор је све учеснике почастио слаткишима, као што је и иначе обичај на овај празник.

Бранка Чарапић