У Вишеграду одржано Светосавсковече     

Свети Сава – благочестиви пророк

Личност Светог Саве од младост и је имала обрисе лика из Јеванђеља, као да се поново родио неки од пророка кога је сам Господ послао у свијет да испуни неке од промисли вјечне љубави, истакао је 28. јануара 2019. године у Вишеграду, гдје је одржано Светосавско вече, протојереј-ставрофор Александар Топаловић.

Топаловић је, говорећи бесједу, истакао да је Свети Сава посједовао врлине које нису биле својствене сину једног владара – жељу за сазнањем, незаситост молитвом и побожношћу, скромност, послушност, добра дјела.

Он каже да би вјероватно и данас на такву појаву владала иста зачуђеност, као што је била тада властеле и српског народа.

„Међутим, савременици Светог Саве нису били свјесни да присуствују најсрећнијем тренутку у историји свог народа. Одрастањем Светог Саве остваривала се визија хришћанске, Богом благословене државе у Срба“, нагласио јеТопаловић.

Он је додаода о великим људима, поготово Божијим светитељима, обично има много знања, али да је потребна озбиљна студија да би се проникло у величину и значај његовог блаженог, јеванђељског рада.

„Личност принца Растка, најмлађег сина великог жупана Стефана и родо начелника најплодотворније племићке лозе у нашем народу, од младости је имала обрисе лика из јеванђеља, као да се поново родио неки од благочестивих пророка, кога је сам Господ послао у свијет да испуни неке од промисли вјечне љубави“, истакаојеТопаловић.

Потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Стојка Мијатовић поручила је младима да иду путем Светосавља.

„Знамо колико је важно Светосавље, поготово за културу и просвјету. Све ријечи Савине су нам у мислима“, истакла је Мијатовићева.

Она је додала да је задовољство организовати Светосавско вече у Дому културе

у сарадњиса Друштвом љубитеља писане ријечи „Мост“, које је дио вишеградске „Просвјете“  и Народном библиотеком „Иво Андрић“ из Вишеграда.

У програму су учествовали ученици Средње школе „Иво Андрић“ и вишеградски пјесници, чланови Друштва „Мост“, а директор Народне библиотеке Бојан Пецикоза у оквиру овог програма прогласио је најактивније читаоце у току прошл егодине.

„У категорији ученика основне школе најактивнији читалац била је Марија Кнежевић, у категорији средњошколаца Ђорђе Јовановић, у категорији одраслих Гордана Комленовић, а у категорији пензионера Спаса Куљић“, навео је Пецикоза.

 

СРНА/Јована Боровчанин