.

Изгорио задњи спрат конака манастира у Добрунској Ријеци код Вишеграда

 

СТРАДАЛА МАНАСТИРСКА АРХИВА

 

Вишеград-Добрунска Ријека – У пожару, који је избио у недељу вече, 19. августа, у потпуности је изгорио трећи спрат конака манастира Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

По ријечима монаха и бројних вјерника пожар се појавио на дијелу кровне контрукције и убрзо проширио на цијело поткровље. Они су ватру покушали локализова, а потом су пристигле ватрогасне екипе из Вишеграда и Рудог које су ефикасном акцијом спријечиле ширење пожара на доње спратове.

Захваљујући усапјешној интервенцији ватрогасаца спашена је вриједна архива Издавачке куће “Дабар“, Митрополије дабробосанске, те часописа „Дабар“ и Соко“.

По ријечима архимандрита Јована Гардовића, игумана манастира, након пожара у недељу  вече обишао их је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је обећао ширу и координирану помоћ како би се интервентно санирала штета од пожара.

Гардовић је додао да је већ у понедељак пртистигла механизација и радници вишеградских фирми који су започели уклањање преостале кровне конструкције, како би се што прије организовало покривање конака.

Монах Гаврило Ђурић подсјећа да су, ипак, на трећем спрату изгорјеле вриједне књиге манастирске библиотеке. 

Након обављерног увиђаја биће познати узроци пожара и висина причињене штете, која је несумњиво велика.

Поред помоћи вишеградских фирми помоћ у санирању пожара најавили су и бројни вјерници из Вишеграда, Рудог, Прибоја, Мокре Горе и других мјеста Републике Српске и Србије.

 

Славко Хелета